U bent hier: Home / Projecten / Friedländer-project

Max J. Friedländer-project

Een van de archieven die het RKD huisvest, is het foto-archief van de Duitse kunsthistoricus Max J. Friedländer (1867-1958). Dit archief, dat eens deel uitmaakte van zijn werkmateriaal en aan de basis lag van zijn veertiendelige reeks 'Die altniederländische Malerei' (na zijn dood herzien en opnieuw uitgegeven onder de titel 'Early Netherlandish Painting'), werd in 1958 aan het RKD gelegateerd.

Notities 
Het archief omvat ca. 15.000 foto's en reproducties van vijftiende- en zestiende-eeuwse schilderijen uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden die door Friedländer doorgaans zijn voorzien van notities die betrekking hebben op bijvoorbeeld de toeschrijving, de herkomst of de staat van het schilderij.

Dit foto-archief is reeds voor een aanzienlijk deel ontsloten in de database RKDimages. Transcripties van de notities van Friedländer zijn eveneens in de database opgenomen. Afdrukken van de digitale opnamen worden toegevoegd aan de collecties beelddocumentatie Oude Nederlandse Schilderkunst en Buitenlandse Kunst. De originelen worden vanwege hun kwetsbaarheid in een apart archief ondergebracht en zijn op afspraak te raadplegen (zie ook Bezoekersinformatie). Graag in uw aanvraag de afbeeldingsnummers van de desbetreffende originele foto’s vermelden.

Foto’s met expertises
Daarnaast bevatten de collecties van het RKD foto’s met expertises van Friedländer. Deze foto’s hebben doorgaans geen deel uitgemaakt van Friedländers foto-archief, maar zijn via andere wegen in het RKD terecht gekomen.

Deze foto’s worden gaandeweg in RKDimages ontsloten. Afdrukken van de digitale opnamen van zowel de voor- als achterzijden worden toegevoegd aan de collecties beelddocumentatie Oude Nederlandse Schilderkunst en Buitenlandse Kunst. De originelen worden vanwege hun kwetsbaarheid in een apart archief ondergebracht en zijn eveneens op afspraak te raadplegen (zie ook Bezoekersinformatie).

Voor overige stukken uit het archief van M.J. Friedländer, zie RKDcollections&archives.

Informatie 
Drs. Suzanne Laemers
T: 070 3339716
E: info@rkd.nl 

Print pagina http://website.rkd.nl/Projecten/Friedlnder-project/default_Friedlnder-project