U bent hier: Home / Archief / Nieuwsarchief / 2009 / Bordewijk symposium: een bijzonder Haags echtpaar

Bordewijk symposium: een bijzonder Haags echtpaar

Op vrijdag 13 november organiseren het Huygens Instituut – KNAW en het Nederlands Muziek Instituut in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek, het Letterkundig Museum, het RKD en het Centraal Bureau voor Genealogie een symposium over het kunstenaarsechtpaar Bordewijk in de Aula van de Koninklijke Bibliotheek.

De schrijver F. Bordewijk (1884-1965) en de componiste Johanna Bordewijk-Roepman (1892-1971) vormden een bijzonder paar. Het echtpaar woonde bijna hun hele leven in Den Haag waar ook hun archieven zijn bewaard: het Letterkundig Museum beheert het archief van de auteur, het NMI dat van de componiste. Zij las de teksten van haar man, hij gaf zijn mening over de composities van zijn vrouw. Bij twee muziekstukken schreef de auteur de tekst. F. Bordewijk is een klassieke Nederlandse auteur die voortleeft in zijn werk, dat verfilmd is (Karakter), vertaald wordt en nog recent voor toneel is bewerkt en opgevoerd. Dat zijn vrouw componeerde, is vrijwel onbekend, terwijl haar werk eind jaren dertig in Nederland en in de jaren vijftig in Europa en de Verenigde Staten veelvuldig is uitgevoerd.

Tijdens het symposium zijn er korte lezingen over het echtpaar, de composities van Johanna Bordewijk-Roepman, enkele bijzondere uitgaven van F. Bordewijk en over de briefwisseling tussen de auteur en Willem Frederik Hermans. Enkele composities voor koor en pianosolo van Johanna Bordewijk-Roepman worden uitgevoerd. Margriet de Moor zal het eerste exemplaar van een nieuwe uitgave van een partituur van Bordewijk-Roepman uit het archief van het NMI overhandigen aan de erven van Bordewijk. In de foyer van de KB wordt enkele weken een kleine tentoonstelling ingericht met originele bronnen en materiaal over het echtpaar.

Programma

Print pagina http://website.rkd.nl/archief/nieuwsarchief/2009-1/bordewijk-symposium-een-bijzonder-haags-echtpaar