U bent hier: Home / Archief / Nieuwsarchief / 2009 / Nieuwe stagiair gezocht: 'Nederlandse stillevenschilders en -tekenaars 19de en 20ste eeuw'

Nieuwe stagiair gezocht: 'Nederlandse stillevenschilders en -tekenaars 19de en 20ste eeuw'

Projectomschrijving
Het RKD werkt aan de ontsluiting van de beelddocumentatie van stillevens die onlangs werd geschonken door de Amsterdamse bioloog en kunsthistoricus dr. Sam Segal. Deze beelddocumentatie biedt een prachtige aanvulling op de bestaande documentatie van het RKD en levert veel nieuwe informatie op over de kunstenaars en kunstenaressen die deze werken hebben vervaardigd. Deze informatie wordt systematisch aangevuld in de database RKDartists&.
Deze stage omvat de ontsluiting van de beelddocumentatie van kunstwerken van Nederlandse stillevenschilders en –tekenaars uit de 19de en 20ste eeuw en zal in een later stadium worden vervolgd door de ontsluiting van de beelddocumentatie betreffende stillevens van o.a. Engelse, Duitse en Spaanse kunstenaars.
De stage vindt aansluiting bij andere projecten die momenteel op het RKD worden uitgevoerd, waaronder het project ‘Broodschilderessen & Penseelprinsessen’, een tentoonstellingsonderzoek naar de positie van Nederlandse kunstenaressen in de negentiende eeuw. De informatie die door de stagiair zal worden ontsloten zal naar verwachting een waardevolle bijdrage leveren aan dit onderzoek.

Werkzaamheden
Het invoeren of aanvullen van kunstenaarsgegevens in RKDartists& aan de hand van de genoemde beelddocumentatie, lexica en recente literatuur.

Wat biedt dit project de stagiair?
De stagiair wordt de kans geboden zowel inzicht te krijgen in het werk van Nederlandse kunstenaars die stillevens vervaardigden in de 19de en 20ste eeuw, als in de structurering van de verkregen informatie in de database RKDartists&. De medewerker krijgt dagelijkse begeleiding en enkele workshops over het verwerken van gegevens RKDartists& en de mogelijkheid algemene werkervaring bij het RKD op te doen. De medewerker ontvangt een stagevergoeding.

Profielschets
Het RKD zoekt een student kunstgeschiedenis (bachelorfase) of iemand met ruime kennis van het vak.
Affiniteit met het onderwerp en met digitale ontsluiting zijn vereist.

Duur van het project
52 dagen verdeeld over drie tot vier dagen per week

Aanvangsdatum
Vanaf april 2010

Informatie
Rieke van Leeuwen
Conservator kunsthistorische databases
E: leeuwen@rkd.nl

Hanna Klarenbeek
Gastconservator ‘Broodschilderessen & penseelprinsessen’
E: klarenbeek@rkd.nl

 

Print pagina http://website.rkd.nl/archief/nieuwsarchief/2009-1/nieuwe-stagairs-gezocht