U bent hier: Home / Archief / Nieuwsarchief / 2011 / 2 december Studiedag Grensoverschrijdende inspiratie: Nederlandse kunst in Europees perspectief in de negentiende eeuw

2 december Studiedag Grensoverschrijdende inspiratie: Nederlandse kunst in Europees perspectief in de negentiende eeuw

De negentiende eeuw de eeuw van het nationalisme? Inmiddels zien we steeds meer in wat voor impact de negentiende-eeuwse retoriek van het nationalisme heeft gehad op het kunsthistorisch discours in Nederland, en zelfs nu nog steeds heeft. Dit daagt uit tot nieuwe vragen: in hoeverre zijn onze inzichten vertekend door dit negentiende-eeuwse idee van nationalisme? Welke kunst en kunstenaars zijn hierdoor in de vergetelheid geraakt? Hoe bekeek men Nederlandse kunst van vanuit andere landen in de negentiende eeuw? Wat betekende het buitenland voor Nederlandse kunstenaars? Welk belang hadden internationale artistieke uitwisselingen uit de ‘eeuw van nationalisme’? Kortom, hoe houdbaar is dit idee van nationalisme in de kunst eigenlijk?

Omdat het hoog tijd wordt om uitgebreider over deze vragen na te denken organiseren Sara Tas, Eveline Deneer en Manon van der Mullen – drie jonge kunsthistorica’s – samen met het RKD een studiedag met als thema de artistieke relaties tussen Nederland en het buitenland in de negentiende eeuw. Studenten, recent afgestudeerden en andere geïnteresseerde kunsthistorici worden uitgenodigd om van vakdeskundigen ideeën uit te wisselen.

Met de lezingen zullen voornamelijk recentelijk afgestudeerde kunsthistorici de resultaten hun masteronderzoek presenteren, waarin Nederlandse kunst of kunstenaars in respectievelijk Frans, Duits, Spaans en Schots perspectief worden gesteld. In de nabesprekingen en de afsluitende paneldiscussie zal onder leiding van vooraanstaande deskundigen nagedacht worden over de stand van zaken van het onderzoek, en een aanpak voor de toekomst geformuleerd.

Programma

Datum/tijd
Vrijdag 2 december/ 9.30 uur

Locatie
Aula van het Koninklijke Bibliotheek-complex te Den Haag

Deelname
Deelname aan de studiedag kost € 15,- (studentenreductie € 7,50).
Aanmelden is niet meer mogelijk.
Let op: een inschrijving is pas definitief na ontvangst van het inschrijfgeld van € 15,- (studentenreductie € 7,50) op rekeningnummer: 50.76.40 ten name van: Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie, Den Haag met vermelding van naam deelnemer en Grensoverschrijdende inspiratie.

Informatie
E: info@rkd.nl (ook voor facturen van deelnamebedrag)

De studiedag kan worden gerealiseerd met steun van:

 

 

Print pagina http://website.rkd.nl/archief/nieuwsarchief/2011-1/2-december-studiedag-grensoverschrijdende-inspiratie-nederlandse-kunst-in-europees-perspectief-in-de-negentiende-eeuw