U bent hier: Home / Archief / Nieuwsarchief / 2011 / Tentoonstelling archief Herman J. de Smedt

Tentoonstelling archief Herman J. de Smedt

In het najaar van 2009 verwierf het RKD een omvangrijke hoeveelheid documentatie van de erven van Herman J. De Smedt (1927-2009) . De Smedt, gedurende vele jaren conservator beeldhouwkunst en onderdirecteur van het Centraal Museum te Utrecht, was bovendien een van de belangrijkste specialisten op het gebied van de laatmiddeleeuwse retabelkunst.

Het archief behelst een grote hoeveelheid dossiers, topografisch geordend op alfabet, met betrekking tot hoofdzakelijk Zuid-Nederlandse gebeeldhouwde retabels uit de vijftiende en zestiende eeuw. Naast foto’s en aantekeningen, bevatten de dossiers ook correspondentie en relevante literatuur in de vorm van fotokopieën en losse tijdschriftartikelen. Tevens omvat het archief een aantal dozen met fiches waarop literatuurverwijzingen zijn bijgehouden en frotti’s (potloodwrijfsels) van merktekens met de vermelding van de plaatsen op de retabels waar ze genomen zijn. Daarnaast bestaat het archief uit documentatiemateriaal dat verband houdt met het Centraal Museum, notulen van verscheidene commissies waarin De Smedt zitting had, evenals een behoorlijke verzameling oude, deels nog vooroorlogse ansichtkaarten geordend op onderwerp, en een aanzienlijke hoeveelheid dia’s.

de smedt 2.jpg
Oude foto van het interieur van de Dom Sankt Viktor de Xanten voor 1914,  Archief Herman J. De Smedt, collectie RKD

Tot half maart zijn de documentenvitrines van het RKD ingericht met een selectie van stukken uit het archief van Herman J. De Smedt. In het RKD Bulletin is bovendien een artikel over De Smedt verschenen van de hand van Suzanne Laemers.

Print pagina http://website.rkd.nl/archief/nieuwsarchief/2011-1/archief-herman-j.-de-smedt