U bent hier: Home / Archief / Nieuwsarchief / 2011 / Tentoonstelling Galerie Espace; archief van een halve eeuw (1956-2007)

Tentoonstelling Galerie Espace; archief van een halve eeuw (1956-2007)

viva espace!

Galerie Espace is jarenlang een begrip geweest in het Nederlandse kunstleven. Eva Bendien en Polly Chapon richtten in 1956 de galerie op als een van de eerste galerieën in eigentijdse kunst in Nederland. De eerste vier jaar was Galerie Espace in Haarlem, Klein Heiligland 36, gevestigd. Daarna verhuisde de galerie naar Keizersgracht 548 te Amsterdam. Vanaf 1965 tot aan 2000/2007 waren Eva Bendien en Rutger Noordhoek Hegt samen het gezicht van Galerie Espace.
Hoofdlijnen van de galerie vormden Cobra en de Nieuwe Figuratie. Daarnaast was het geschreven woord een belangrijk element: ‘schilderende dichters en schrijvende schilders’ waren aan de galerie verbonden.

In de documentenvitrines wordt een klein deel van het rijke archief van Galerie Espace getoond. Te zien zijn onder andere documenten betreffende de oprichting, activiteiten van de galerie, brieven, originele bijdragen voor jubilea en geïllustreerde nieuwjaarskaarten van kunstenaars, vrienden en bekenden. Daarnaast zijn er fraaie foto’s, uitnodigingen, aankondigingen en een keuze uit door de galeriehouders verzamelde persdocumentatie.In de beeldenvitrine wordt werk geëxposeerd van kunstenaars die aan Galerie Espace verbonden waren: Theo Niermeijer, Mark Brusse, Carel Visser en Lucebert.

De inventaris van het archief is vanaf 30 september online beschikbaar via de RKDcollections&archives. Daar is ook informatie te vinden over beschikbaarheid en raadpleging van het archief.
In het RKD Bulletin 2011/1, een uitgave voor Vrienden van het RKD is een artikel opgenomen over Galerie Espace.

De tentoonstelling is te zien van 16 september tot en met 11 november.
 

Print pagina http://website.rkd.nl/archief/nieuwsarchief/2011-1/tentoonstelling-galerie-espace-archief-van-een-halve-eeuw-1956-2007