U bent hier: Home / Archief / Nieuwsarchief / 2011 / Tentoonstelling Gust van de Wall Perné door RKD-medewerker

Tentoonstelling Gust van de Wall Perné door RKD-medewerker

Het is deze winter precies honderd jaar geleden dat kunstenaar Gust van de Wall Perné (1877-1911) op 34-jarige leeftijd overleed. In slechts tien jaar tijd heeft Van de Wall Perné een enorm en veelzijdig oeuvre opgebouwd. CODA Museum Apeldoorn toont van 5 november 2011 tot en met 26 februari 2012 de tentoonstelling Gust van de Wall Perné - Nieuwe Kunst rond 1900. De expositie is samengesteld door RKD-medewerker Annemiek Rens. Haar afstudeeronderzoek naar de kunstenaar werd in 2010 bekroond met de scriptieprijs van de Vereniging Vrienden Nieuwe Kunst 1900 (VVNK).


Illustratie bij het sprookje De Kolenbrander en de Reus, 1908. Collectie Drents Museum, Assen 

Gust van de Wall Perné wordt geboren in Apeldoorn en is van jongs af aan verknocht aan de Veluwe. Ook wanneer hij als kunstenaar carrière maakt in Amsterdam, keert hij elke zomer terug naar Hoog Soeren waar hij een atelierwoning heeft laten bouwen. Hij schildert er de bossen en de hei en verzamelt oude volksverhalen. Van de Wall Perné is even ambitieus als veelzijdig: hij doceert, schildert, illustreert, schrijft over kunst en ontwerpt meubelstukken, theaterdecors, affiches, kleding en boekbanden. Tegelijkertijd is hij bijzonder actief in diverse kunstenaarskringen, waaronder kunstenaarsvereniging Sint Lucas waar hij een bestuursfunctie vervult. In dialoog met bevriende kunstenaars, onder wie Piet Mondriaan, ontwikkelt Van de Wall Perné voor die tijd moderne kunstopvattingen. Zijn eigen werk is ook volop in ontwikkeling. Met zijn plotselinge dood komt daar echter een abrupt eind aan. Vrij snel daarna raken kunstenaar en werk in vergetelheid. Kunsthistorisch onderzoek naar de kunstenaar werpt nieuw licht op zijn werk en rol in de kunstwereld van zijn tijd.


Ex libris Gust van de Wall Perné, z.j. Collectie CODA

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie geschreven door Annemiek Rens. Deze publicatie gaat vergezeld van een niet eerder gepubliceerd woudsprookje van Van de Wall Perné met prachtige kleurenillustraties. Het manuscript en de tekeningen daarvan zijn ter beschikking gesteld door het Drents Museum in Assen. Het boek (€12,95) is te koop bij de entreebalie van het RKD en te bestellen via CODA museum.

Meer informatie
Annemiek Rens MA
Projectmedewerker De Stijl-archieven en documentatie
E: info@rkd.nl

 
 

Print pagina http://website.rkd.nl/archief/nieuwsarchief/2011-1/tentoonstelling-gust-van-de-wall-perne-door-rkd-medewerker